FŰTSÖN INVERTERES KLÍMÁVAL!

Fűtésre optimalizált klímaberendezések:

A klíma szó hallatán az emberek többségének a nagy nyári kánikulában egy hűvös helyiségben üzemelő berendezés jut eszébe, s még ha sokan tudják is, hogy a mai, korszerű inverteres klímaberendezések fűteni is képesek, mégis a szó hallatán elsősorban a hűtési funkciójára asszociálnak.

Jelenleg Magyarországon a gázfűtés a legelterjedtebb, de egyre inkább előtérbe kerülnek a környezetbarát, megújuló energiát hasznosító készülékek, ennek megfelelően a hőszivattyús klímaberendezések is. A kereskedelemben jelenleg kapható klímák a legjobb hatásfokú hőszivattyúval rendelkeznek, ennek megfelelően a lehető legkisebb hőterheléssel képesek felmelegíteni egy adott helyiséget. Egyes típusok akár -10 -20°C külső hőmérsékletig is képesek fűteni. Sőt, ezek a készülékek képesek akár a teljes fűtési szezont végigfűteni!

Fűtés klímával, de hogyan?

A hőszivattyús klíma fűtés üzemmódban a külső levegőből nyer energiát, melyet a belső helyiségbe juttatva használ fel annak fűtésére. Tehát a klímaberendezés nem elektromos árammal fűt.

Egy ilyen légkondicionáló berendezés körülbelül háromszor annyi fűtési teljesítményt ad le a belső térben, mint amennyi elektromos energiát fogyaszt. Egy komolyabb klíma esetén ez a szorzó akár ötszörös is lehet.

Hőszivattyús klíma

A hőszivattyús klímaberendezések segítségével az ún. légbefúvós fűtési megoldás valósítható meg, mely az egyik legrugalmasabb fűtési mód. Az ilyen készülékek a bekapcsolásukat követő 2-3 perc múlva képesek a maximális, 40-45 °C-os levegő befúvására és mivel a klíma beltéri egységben lévő ventilátor segítségével mesterséges légáramoltatást alkalmazunk, így a helyiségbe árasztott meleg levegő gyorsan eloszlik a teljes fűtött területen. Ennek megfelelően nem kell egész nap működnie. Ez a fűtési megoldás először a helyiség levegőjét melegíti fel, majd csak utána a falakat és a helyiségben elhelyezett tárgyakat szemben a többi fűtési megoldással. A klímaberendezéssel lokális fűtés valósítható meg, tökéletes megoldás amennyiben nincs szükség a teljes épület melegen tartására.

Egy fűtésre alkalmazni kívánt készülék tervezésekor fontos néhány tényezőt figyelembe venni. Az egyik ilyen tényező, hogy a készülék hatásfoka a külső hőmérséklet csökkenésével romlik, azaz csökken a teljesítménye, ezért fontos a készüléket túlméretezni. A gyártók által kibocsátott katalógusokban található adatok +7°C-os külső hőmérséklet esetén értendőek, -10 -15°C-os külső hőmérséklet esetén a névleges teljesítményüknek csupán a 60-70%-a a leadott fűtőteljesítmény.

Leolvasztás

Egy másik fontos tényező, amivel a tervezéskor számolni kell, az a leolvasztás ideje. A fűtés üzemmódban a klíma kültéri egység hőcserélőjén képződő pára megfagy. Ezt a jégképződményt a készülék leolvasztással szünteti meg, mely során leállítja a fűtést és meleg gázt keringtet a kültéri egységben. Ezt a műveletet a készülék +5 és -5ºC külső hőmérséklet esetén gyakrabban hajtja végre, mert ebben a tartományban a külső levegő nedvességtartalma magasabb, mint ezen tartományon kívül, ennek megfelelően a klíma kültéri egység lejegesedése sűrűbben fog bekövetkezni mely során a készülék fűtési üzemmódja állni fog.

Csepptálca fűtés

Telepítéskor kiemelt figyelmet kell fordítani a kültéri egységnél képződő kondenzvíz elvezetésére, illetve az azt elvezető csőben egy fűtőszál elhelyezésével meg kell akadályozni, hogy abban a kondenzátum megfagyjon. Ezen kívül a klíma kültéri egységelhelyezésekor fontos szempont, hogy a klíma a hóhatár fölé legyen telepítve, hiszen a készülék ventilátora elé tornyosuló hó akadályozza a szabad légáramlást, mely következtében a berendezés üzemképtelen lesz.

A használat vonatkozásában elmondható, hogy a klíma beltéri egység légterelőjét célszerű lefelé irányítani, hiszen a meleg levegő felfelé száll. A beltéri egységben található szűrők funkciójukat ugyanúgy ellátják, mint hűtés üzemmódban, tehát a helyiség levegőjét megszűrik, de nem cserélik, ezért a friss levegőről néhány perces szellőztetés során gondoskodni kell.

Hatékonysági mutatók

A COP egy olyan mérőszám illetve energiahatékonysági mutató, melyet fűtési jósági foknak hívunk. Értékét egy adott környezeti hőmérsékleten leadott fűtőteljesítmény és az ehhez felvett elektromos teljesítmény hányadosaként kapjuk meg. Tehát a fűtésre használt klíma COP értéke minél magasabb, a készülék annál jobb hatásfokú. Ha például egy készülék COP értéke 4 az azt jelenti, hogy 1 Watt elektromos áramból 4 Watt leadott hőenergiát állít elő. Ezt a COP értéket +7ºC külső és +20ºC belső hőmérséklethez tartozó adatként adják meg a katalógusokban.

Egy új szabályozás szerint a gyártóknak az egész fűtési szezonra vonatkozóan kell megadni ezt az értéket, melyet szezonális fűtési jósági foknak hívunk, ez az SCOP. Az a felhasználó, aki ismeri gázfűtése hatékonyságát az a gázszámlája illetve villanyszámlája alapján kiszámolhatja, hogy mennyibe kerül egységnyi fűtési energiát előállítani klímával, illetve gázzal. A rendelkezésre álló SCOP mutató még pontosabb eredményt tesz lehetővé.

Kedvezményes fűtés klímával

Hőszivattyúval való fűtéshez igényelhet szolgáltatójától kedvezményes áron áramot. Ezt a szolgáltatók az ún. „Geo tarifa” vagy „H tarifa” keretében biztosítják. Ezen tarifák mellett egy korszerű klíma az egész fűtési szezon alatt versenytársa a gázfűtésnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ajánlatot kérek

Kérje helyszíni felmérésünket kötöttségek nélkül! Kérjük írja meg címét és röviden az elképzeléseit, ezután kollégáink felveszik Önnel a kapcsolatot.