Klímatisztítás, karbantartás

Miért van szükség a klímaberendezések karbantartására?

A nyári hőségben hűtésre, vagy éppen a nagy téli hidegben fűtésre használt klímaberendezések működésük során sokszor igen nagy igénybevételnek vannak kitéve, ezért fontos azok rendszeres karbantartása.

A csak hűtésre használt klímák esetében évente legalább egyszeri, hűtésre és fűtésre használt berendezések esetében pedig évente legalább kétszeri karbantartás ajánlott.

A még garanciális berendezések vonatkozásában pedig a karbantartások elvégzése a jótállás egyik feltétele, elmulasztása annak elvesztését vonja maga után.

A klímakarbantartás szükségességét három fő szempont követeli meg, mégpedig: a klímaberendezést használó emberek egészségének megőrzése, a klíma által felhasznált energia mennyiségének csökkentése, valamint a légkondicionáló élettartamának növelése.

Egészségmegőrzés

A klímaberendezést használó emberek egészségének megőrzése igen fontos feladat, ugyanis a nem megfelelően karbantartott készülék komoly betegség kialakulását teheti lehetővé. A klímaberendezés használata közben a beltéri egység hőcserélője a folyamatos páralecsapódás miatt állandóan nedves, s ez lehetőséget biztosít baktériumok, vírusok és gombák elszaporodásának.

Ezek egyrészt képesek bűzt árasztani, másrészt pedig légúti megbetegedést okozhatnak. Bizonyára Ön is sokat hallott már a klímaberendezésekkel igen gyakran összefüggésbe hozott Legionella baktérium által okozott megbetegedésről.

Energiahatékonyság

A nem megfelelően karbantartott klímaberendezés jóval több energiát fogyaszt, mint azt kellene. Ennek egyik oka a hőátadó felületek elkoszolódása lehet. Egy idő után a klímaberendezés szűrőjét a por és szösz teljesen beborítja. Mi következik ebből? Nem tud rajta megfelelő mennyiségű levegő áramolni, mely következtében pedig csökken a berendezés teljesítménye és nő az áramfogyasztása.

Ugyanez elmondható a kültéri egységre is azzal a különbséggel, hogy annak hőcserélőjén a levegő szűrés nélkül halad keresztül, ezért az azon átáramló szennyeződés a lamellák közti rész teljes dugulását idézheti elő.

Komoly veszélyt jelentenek ebből a szempontból a berendezés közelében elhelyezkedő nyárfák, melyek virágai rövid idő alatt képesek az egész hőcserélő felületén megtapadni, mintegy paplanszerűen rátapadni a felületre, így megakadályozva az üzemszerű működéshez szükséges mennyiségű levegő szabad áramlását a kültéri egység hőcserélőjén keresztül. A kültéri egység tisztán tartása tehát ugyanolyan fontos feladat, mint a beltéri egységé.

Élettartam meghosszabbítása

A klímakarbantartás nemcsak fertőtlenítésből és takarításból áll. A klíma élettartamának növelése is fontos célja a karbantartási munka elvégzésének. A fentieken túl a megfelelő hűtőközegtöltet ellenőrzése kiemelt dolog, ugyanis a kellő gáztöltet elengedhetetlen feltétele a klíma megfelelő működésének. A gázhiány nemcsak a berendezés hatásfokának csökkenését idézi elő, de jobban terhelődik annak kompresszora. Ennek következtében csökken élettartama és a szükségesnél több áramot fogyaszt a készülék.

Célszerű a légkondicionáló karbantartását még a szezon beköszönte előtt szakemberrel elvégeztetni.

Bízza szakemberre a karbantartási feladatokat, keressen bennünket elérhetőségeink valamelyikén!

Ajánlatot kérek

Kérje helyszíni felmérésünket kötöttségek nélkül! Kérjük írja meg címét és röviden az elképzeléseit, ezután kollégáink felveszik Önnel a kapcsolatot.