Monosplit vagy multisplit?

Klíma kisokos:

Kedves érdeklődő!

Ezúton szeretnénk egy kis segítséget nyújtani klímaberendezés vásárlásához. Munkánk során gyakran találkozunk olyan ügyfelekkel, akik ingatlanuk nem csak egy, hanem több helyiségét is szeretnék klimatizálni. Alapszabály, hogy a tökéletes komfort  elérése érdekében javasolt minden helységet külön klimatizálni. Ilyenkor merül fel a kérdés: Multisplit vagy monosplit klímaberendezéssel oldjuk meg az adott feladatot?

Mi is a különbség a két fogalom között?

Monosplit klímaberendezés: Egy kültéri egységhez egyetlen vele kommunikáló beltéri egység tartozik.

Multisplit klímaberendezés: Egy kültéri egységhez több, akár eltérő kivitelű beltéri egységet csatlakoztathatunk.

A monosplit klímaberendezéseket előnyei között szerepeltethetjük a kedvezőbb árfekvést. Érdekesség, hogy nagy általánosságban elmondható, hogy a legtöbb gyártó multisplit klímaberendezése magasabb árkategóriát képvisel. Másik fontos érv a monosplit mellett, a “tartalék”, mivel a berendezéseink egymástól függetlenek. Esetleges meghibásodás esetén, még mindig marad működőképes berendezésünk, így át tudjuk vészelni a forró nyári napokat, amíg a választott szerelőnk meg nem javítja a hibás készüléket. Továbbá a gyártók a termékeik egyedi tulajdonságait a monosplit klíma beltéri és a hozzá tartozó kültéri egységhez adják meg, amelyek egy része módosulhat multi alkalmazásban, mint például a kültéri hőmérséklet működési tartomány, vagy az energiahatékonysági mutatók.

A multisplit klímaberendezések legfőbb előnye a helytakarékosság. Sok olyan ingatlan van, ahol nincsen lehetőség több kültéri egység elhelyezésére, mégis több helyiséget szeretnénk klimatizálni. Esztétikai szempontot figyelembe véve is jobb megoldás lehet a multisplit megoldás.

Ha multisplit klímaberendezés mellett döntött mindenképpen számításba kell venni, hogy az egyes beltéri egységek fognak-e egyszerre működni.Hogy miért fontos? Nézzünk egy egyszerű példát:

Van két szobánk, mondjuk egy 20 és egy 30 négyzetméteres. Átlagos belmagassággal számolva a szükséges névleges hűtési teljesítmény 2,5, illetve 3,5 kilowatt.

1.kombináció: Fujitsu AOYG14LAC2 (4 kW) + 1X Fujitsu ASYG09LMCE (2,6 kW) + 1X Fujitsu ASYG12LMCE (3,5kW)

Egyidejű működés esetén leadott hűtőteljesítmény: 1,7 kW+ 2,3 kW (ez már nem elegendő a nagyobbik szoba hűtésére, hiába egy működő kombináció)

2.kombináció: Fujitsu AOYG18LAC2 (5 kW) + 1X Fujitsu ASYG09LMCE (2,6kW) + 1X Fujitsu ASYG12LMCE (3,5kW)

Egyidejű működés esetén leadott hűtőteljesítmény: 2,1 kW+ 2,9 kW (ha feltételezzük a beltéri egységek egyidejű működését, akkor ez lesz a megfelelő kombináció)

A multisplit klímaberendezések kiválasztásában ajánlott szakember segítségét kérni. Lépjen velünk kapcsolatba!

Üdvözlettel,

A deklima.hu csapata

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ajánlatot kérek

Kérje helyszíni felmérésünket kötöttségek nélkül! Kérjük írja meg címét és röviden az elképzeléseit, ezután kollégáink felveszik Önnel a kapcsolatot.